Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
[...] białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 kcal dziennie. Teraz obliczmy katastrofalną ilość protein, jaką podawano myszom. 52% energii z białka to 2184 kcal dziennie, a to oznacza, iż modelowy zawodnik musiałby [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
[...] roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i owoców morza na dietę o ujemnym bilansie kcal u młodych osób z nadwagą. Przez 4 tygodnie badano wpływ pożywienia na redukcję tkanki tłuszczowej u 324 mężczyzn i kobiet, od 20 do 40 roku życia o BMI wynoszącym od [...]
[...] IL-6 reguluje ilość tkanki tłuszczowej? Uczestnicy z nadwagą / otyłością dołączyli do 3-letniej interwencji klinicznej obejmującej dzienny deficyt kalorii wynoszący 100 kcal. Skuteczna utrata masy ciała została zdefiniowana, jako zmniejszenie początkowej masy ciała co najmniej o 2 kg po klinicznym okresie interwencji. Masa ciała zmniejszyła [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla uzyskania kompletnej sylwetki wcale nie trzeba korzystać z dziesiątek ćwiczeń. Pośladki i uda zupełnie wystarczająco rozbudowują przysiady (pełnozakresowe), wykroki (pełnozakresowe) i martwy ciąg (również w pełnym zakresie ruchu). Uzupełnieniem mogą być ćwiczenia drugoplanowe, czyli: [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
[...] wzrost stężenia glukozy. W nadmiarze glukoza niszczy cały organizm. A czy oliwa z oliwek może obniżać stężenie glukozy? Tak. W eksperymencie podawano dwa posiłki mające 900 kcal, ~100 g węglowodanów, ~90 g skrobi, od 38,5 g do 41 g protein, 4 g błonnika i 40-41 g tłuszczów. W drugim przypadku zastosowano niemal identyczny posiłek, tylko zamiast [...]
[...] w wypiekach, w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
[...] również substancje zagęszczające w postaci pektyn lub żelatyny, po to, aby struktura ich była bardziej zwarta. Tradycyjny skład dżemów prezentuje się następująco: 278 kcal, około 70% węglowodanów (w tym 50% cukrów prostych), 0,1 g tłuszczów, 0,4 g białka. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy spojrzymy dokładniej na skład w zasadzie 99% [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
[...] regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku energetycznego na sesji do np. ~50 kcal, acz w tym wypadku chodziło o badanie naukowe. Na początku, w większości wypadków zadowalające rezultaty przyniesie ciągły, zwykły trening aerobowy i dieta z deficytem [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]